2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Kaposvár: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

EZEKKEL A TRÜKKÖKKEL LEHET KÖRNYEZETBARÁT ESKÜVŐD!

Nagy Brigitta | 2022. július 19. - 20:12
EZEKKEL A TRÜKKÖKKEL LEHET KÖRNYEZETBARÁT ESKÜVŐD!
Az esküvőd életed egyik legemlékezetesebb napja, de tudtad, hogy egyben az egyik legpazarlóbb is? Ráadásul a környezetre gyakorolt hatása sem elhanyagolható!

Szerencsére a környezetbarát esküvők egyre népszerűbbek - különösen, mivel a mikroesküvők és az otthoni, kerti esküvők egyre nagyobb teret hódítanak.

Fontos tudni, hogy egy környezetbarát esküvő megszervezése nem jelent nagyobb kihívást, mint a hagyományos lagziké. Bár, elsőre nehéznek tűnhet, hol és hogyan tudod környezetbarátabbá tenni a Nagy Napot, vannak remek trükkök és ötletek, amivel nem csak a lagzi ökológiai lábnyomát tudod csökkenteni, de sok esetben még az esküvő költségeit is.

„Egyre több pár fordít nagy figyelmet arra, hogy kis, meghitt esküvő keretében mondják ki a boldogító igent, ami nem csak a környezetvédelem, de a kiadások tekintetében is hasznos. Szerencsére némi tudatossággal egyáltalán nem lehetetlen és nem is nehezebb zöld esküvőt szervezni, mint egy klasszikus menyegzőt.” – tudtuk meg a friss híreket az Elkeltem.hu online esküvői magazintól.

Ha Neked is fontos, hogy tudatosan, zöld esküvő keretén belül ünnepeld szerelmed, akkor az alábbi tippjeink nagy segítségedre lesznek az esküvőszervezés során.

Találj megfelelő helyszínt!

Az esküvő egyik legfontosabb része maga a helyszín. Válassz olyan éttermet vagy rendezvényhelyszínt, ahol a környezettudatosság az alapértékek közé tartozik. Például odafigyel az ökológiai lábnyomára, újrahasznosít, amit csak tud, esetleg megújuló energiaforrásokat használ, de a kisebb dolgok, mint a saját komposztáló vagy az eldobható tányérok és eszközök mellőzése is nagyon jó kiindulóalap.

Figyelj oda a menyasszonyi ruhára!

Itt két lehetőséggel tudsz spórolni, illetve óvni a környezeted. Az egyik, hogy a menyasszonyi ruhát nem varratod, hanem kölcsönzöd. A kölcsönzéssel gyakorlatilag a menyasszonyi ruhák újrahasznosításában veszel részt, ezzel elkerülöd a felesleges ruhagyártást.

A veszprémi Borostyán Esküvői ruhaszalon így fogalmazott ez ügyben: „Nálunk nem a ruhavásárláson van a fő fókusz, hanem a kölcsönzésen. Egyrészt kisebb anyagi beruházást jelent a menyasszonynak, másrészt a bérelt ruhát akár többen is használhatják, egyszeri készítési költsége van, és bérlőről bérlőre, akár minden alkalommal új ruhát tudunk belőle varázsolni a kisebb átalakításokkal – így nem kell többszáz ruhát készíttetnünk, csak a „basic” kollekciót variálni.”

Ha mindezek ellenére mégis szeretnél teljesen egyedi, vadiúj ruhát a nagy napra, akkor az egyedi varratás sem elvetendő dolog. Ebben az esetben a környezetvédelmet szem előtt tartva készíttethetsz környezetbarát anyagokkal készült menyasszonyi ruhát, de akár egy régi ruhát is felújíttathatsz.

Dekorálj tudatosan!

A dekoráció sarkalatos pont az esküvő szervezésekor, ezt minden menyasszony tudja, és szeretné a legjobban csinálni.

Szászvárosi Eszter esküvőszervező a következő hasznos tanácsokat osztotta meg velünk: „Az a pont, ahol a legkönnyebb kivitelezni a fenntarthatóságot, az a dekoráció. Ezt általában dekoros biztosítja a pár számára, de sokkal költséghatékonyabb és környezetbarátabb is lehet a dolog, ha olyan elemeket bérlünk a dekorostól, amik már megvannak neki.

A legtöbben igen nagy választékkal rendelkeznek, ha megnézzük és igyekszünk ezekből válogatni, akkor máris megspóroltuk a plusz elemek beszerzésével, készítésével és vásárlásával járó plusz költségeket. Emellett ezeket a bérelt dolgokat az esküvő után elviszi a dekoros, így újrahasznosíthatóak. Sokszor probléma, hogy az egyedileg készült dekorációs elemekkel aztán senki nem tud mit kezdeni, így megy a kukába.

Ezek mellett szerintem az egyik legfontosabb, a jól szervezett logisztika. Mind a szervezés, mind a nagy nap során. Ha a kellékek, szolgáltatók, eszközök kisebb távon belül beszerezhetők, akkor megspóroljuk a felesleges üzemanyaghasználatot. De az is nagy segítség, ha a ceremónia és a vacsora helyszíne közel van egymáshoz, így a vendégeknek sem kell feleslegesen autózniuk.”

Ha a dekoros megbízása nem fér bele a keretbe, akkor is lehet játszani a dekorációs elemekkel. Erre jó megoldás, ha vágott virágok helyett cserepes növényeket használsz, amit esetleg a vendégek ajándékba haza is vihetnek magukkal. Nagy divat a köszönőajándék, itt is adhatsz virágmagokat a násznépnek.

Ha őszi vagy téli esküvőt szerveztek, a természet akkor is nagyon sok szuper és ingyenes dekorelemmel ajándékoz meg titeket: bátran szedjetek színes leveleket, tobozokat, letört ágakat, fakérget, köveket. Ezekből mesés rusztikus hangulatú díszítést lehet készíteni, akár házilag is.

Sok kicsi sokra megy

A látszólag apróságokon is sokat tudtok megfogni, mind anyagilag, mind környezettudatosság szempontjából:

  • A meghívó lehet online is, de készülhet újrahasznosított papírból.
  • Papír vagy plexi ültetőkártya helyett használhattok ültető sütit, amire mázzal vannak ráírva a nevek.
  • A székszoknya szinte már a múlté, használjátok a székeket natúr mivoltukban.
  • A menyasszonyi csokorhoz válassz szezonális virágot, de remek darabok készülhetnek papírból is.
  • Konfetti helyett használj színes faleveleket.
  • Homoköntés vagy más esküvői ceremónia helyett inkább ültessetek együtt facsemetét.
  • A köszönetajándék lehet kreatív és környezetbarát is egyben, vásárolhattok alapítványtól és így egy jó ügyet is támogattok, vagy készítsetek valami apróságot, mondjuk téli esküvőn madáreleségből gyúrt függőt, amit a vendégek otthon kitehetnek a madaraknak.