2024.04.16., kedd - Csongor
Kaposvár: 4o - 4o
Az ország 19 megyéjében

Oroszország szándéka, hogy eltörölje Ukrajnát a föld színéről – Washington ENSZ nagykövete szerint

Fiát Gábor | 2022. július 31. - 22:10
Oroszország szándéka, hogy eltörölje Ukrajnát a föld színéről – Washington ENSZ nagykövete szerint
Moszkva szándéka, hogy eltüntesse Ukrajnát a világtérképről -jelentette ki az Egyesült Államok ENSZ nagykövete.

Linda Thomas-Greenfield azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsában, úgy látják, a teljes Donyeck és Luhanszk megyét a Donbaszban, továbbá a dél-ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyéket is az Orosz Föderációhoz kívánják csatolni, melynek az alapjait már elkezdték kimunkálni a megszállt területeken. A moszkvai kormányzathoz hű tisztségviselőket neveznek ki, akik meghamisítandó népszavazásokat készítenek elő vagy egyszerűen egy rendelettel határoznak majd az Oroszországhoz csatlakozásról a jövőben. Maga Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is kijelentette, hogy ez Moszkva háborús célkitűzése -tette hozzá Thomas-Greenfield. Mint ismert, Lavrov néhány nappal ezelőtt Kairóban azt nyilatkozta, hogy hazája átfogó célja Ukrajna népének felszabadítása az elfogadhatatlan Zelenszkij-rezsim uralma alól.

A dél-ukrajnai orosz adminisztráció lázasan dolgozhat az Oroszországhoz való csatlakozásról döntő referendumok előkészítésén

Az orosz erők által megszállt herszoni és zaporizzsjai területeken az oroszok által felállított Moszkva-barát közigazgatási hivatalok nyomás alatt vannak, s nagy sietséggel készíthetik elő az ott megtartandó népszavazásokat – a brit védelmi minisztérium Twitteren közzétett legfrissebb hírszerzési jelentése szerint.

A hatóságok valószínűleg kényszerítik a helyi lakosságot személyes adataik megadására, hogy összeállíthassák a szavazási névjegyzékeket. Mint ismert, a megszállt területeken az oroszok ideiglenes katonai-polgári közigazgatást vezettek be – írja a France24.com hírportál.

fotó: Wikipédia