2024.04.16., kedd - Csongor
Kaposvár: 4o - 4o
Az ország 19 megyéjében

A megengedettnél magasabb vízhőmérsékletet mért az Átlátszó a Paksi Atomerőműnél

frisshirek.hu | 2022. augusztus 18. - 19:30
A megengedettnél magasabb vízhőmérsékletet mért az Átlátszó a Paksi Atomerőműnél
Az Átlátszó munkatársai ismét 30 Celsius-fok feletti értéket mértek a Duna paksi szakaszán az erőmű által közzétett módszert követve, amikor augusztusban a helyszínen jártak.

Az erőmű által közzétett módszert másolva a méréseket augusztus 5-én végezték, amikor már jó két hete 30 fok körüli kánikula volt az országban. Az erőműközeli folyószakasz több pontján, 50 és 150 cm mélységben, csónakból és a folyóban állva mérték a víz hőmérsékletét 11 és 15 óra között. . „Egy TFA Dostmann típusú, újonnan vásárolt digitális hőmérővel készültünk, amelynek szenzorát egy 1 kilós súlyra erősítve engedtük le a megfelelő mélységig. Az érintett folyószelvény több pontján, 50 és 150 cm mélységben, csónakból és a folyóban állva is megmértük a víz hőmérsékletét 11 és 15 óra között” – írták.

A parthoz közeli szakaszon 50 és 150 centiméteres mélységben 30,4-30,8 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, míg a folyó közepén 28,3-29 Celsius-fokot. Közvetlenül az erőmű kivezető csatornájánál 30 és 31,5 Celsius-fok közötti értékeket kaptak, míg az erőművel szemközti oldalon a partmenti vizekben 27,2 fokos volt a Duna.

A lap munkatársai az atomerőmű kifolyócsatornájánál arra lettek figyelmesek, hogy sárgás, büdös hab képződik víz felszínén, amit se előtte, se utána nem tapasztaltak más szakaszokon.

A jogszabály szerint a vízi élővilág védelmében a Duna hőmérséklete a paksi hűtővíz-csatorna kifolyója alatt 500 méterrel már sehol nem haladhatja meg a 30 Celsius fokot, ám az Átlátszó mérései szerint ezúttal melegebb volt.

Eközben az Atomerőmű által publikált vízhőmérséklet augusztus 5-én 28,56 fok (150 cm) és 28,81 fok (50 cm) volt. A Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának hivatalos adatai szerint pedig aznap Pakson 11 és 12 órakor is 25,2 C volt a víz hőmérséklete, amit ők azonban az 1531 fkm-nél mérnek.

Emlékeztetőül nézzük, mit válaszolt az atomerőmű a hasonló felvetésekre (2022. júl. 26.) Hogy hol van az igazság? Vélelmezhetően a most feltett kérdésre is magyarázatot kapunk az erőmű munkatársaitól.

Paksi Atomerőmű biztonságosságát nem befolyásolja a Duna nyári melegedése - közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kedden az MTI-vel.

A cég közleményében kifejtette: a Duna felmelegedett vize miatt az atomerőmű blokkjainak kondenzátorai némiképp kisebb hatásfokkal működnek, de ez semmilyen hatással nincs sem a biztonságra, sem pedig a termelés menetére, technológiájára. Ez a jelenség a működésnek teljesen normális, minden meleg nyári időszakban megfigyelhető velejárója - tették hozzá.

Mindezek következményeképpen az erőmű teljesítménye jelenleg blokkonként 20-40 megawattal eltér a téli időszakban jellemző teljesítménytől, szándékos termeléscsökkentés - úgynevezett leterhelés - azonban nem történt.

A közlemény kitér arra, hogy a Paksi Atomerőmű a Duna alacsony vízállásához kapcsolódóan is rendelkezik intézkedési tervvel. A fokozatok meghatározott vízszintek elérésekor lépnek hatályba. Jelenleg a 4 fokozatból az első fokozat érvényes, amely műszaki előkészületeken kívül nem igényel további intézkedést, az erőmű működésére nincs hatással, és az energiatermelést nem befolyásolja - szögezték le.

Paksi Atomerőmű négy, egyenként bruttó 500 megawatt teljesítményű reaktorblokkal rendelkezik. Az erőmű 2021-ben mintegy 16 ezer gigawattóra áramot termelt, ezzel a hazai bruttó villamosenergia-termelés csaknem felét, a hazai bruttó villamosenergia-igény 34 százalékát adta.