2024.04.16., kedd - Csongor
Kaposvár: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Megszűnt a határellenőrzés Horvátország felé

Hajmási Judit | 2023. január 02. - 16:18
Megszűnt a határellenőrzés Horvátország felé

Január 1-jén felnyitották a sorompót, Barcsnál is. Többet nem kell megállni a horvát határon, ha nyaralni, vagy vásárolni megyünk.

Mindenkinek fontos információ, hogy ha idén nyáron Horvátországba megyünk nyaralni, akkor már nem kell megállnunk a határon. 2023. január elsejétől ugyanis Schengenhez tartozik a déli szomszédunk is.

Sokat változott a helyzet a nyolcvanas évek óta a dél-somogyi térségben élők számára. Már az előző rendszerben is sajátos szabályok vonatkoztak a határ mentén élőkre. Virágzott is a feketekereskedelem a magyarok és Jugoszláviában élők között. Verőcén trappista sajtért és dióért, a számunkra itthon elérhetetlen Levis farmert vagy Adriatic habfürdőt lehetett beszerezni akkoriban.

Aztán a rendszerváltáskor ez a világ is megváltozott, a kocsik ülésébe rejtett sajtok ideje megszűnt, de a szomszédban dúló háború megváltoztatta a helyiek hangulatát. 1991. október 27-én egy eltévedt vadászgép bombát dobott Barcsra. A valódi okát sem akkor, sem azóta nem sikerült kideríteni.

Aztán a békével megérkezett a lassú változás is, Horvátország az első államok között volt a 2000-s évek elején, ahova már személyi igazolvánnyal is lehetett utazni.

Most január 1-től pedig már ez is a múlté. Megállás nélkül hajthatunk át Horvátországba. Sok víz lefolyt a Dráván, de ez a nap is eljött. Nem lesz nagyobb macera Verőcén kávézni, mint Barcson, vagy Kaposváron.

Fotó: Hajmási Judit