2024.04.16., kedd - Csongor
Kaposvár: 4o - 4o
Az ország 19 megyéjében

Tovább gyűrűzik a siófoki lómenhely ügye

Hajmási Judit | 2023. január 26. - 13:20
Tovább gyűrűzik a siófoki lómenhely ügye

Megszületett a Somogy Vármegyei Kormányhivatal döntése, a Plázs Siófok üzemeltetőjének van elővásárlási joga, nem azoknak, akik a lovakat gondozzák.

Fura, és egyre csavarosabb történet a siófoki lómenhely problémája. Ahogyan azt már a frisshirek.hu korábban is megírta, komoly gondba került a Dharma Ló Menedék Közhasznú Alapítvány, mert így elvehetik tőlük a földet, ahol eddig a lovak éltek.

A Plázs Siófok nevű szórakozóhely vezetőjét, Barna Györgyöt hozta ki első helyre a Somogy Vármegyei Kormányhivatal az elővásárlási jogosultak közül, így övé lehet az ország egyetlen lómenhelyének, legelőinek túlnyomó része, összesen 31,8 hektár a Balaton melletti Töreken – tudta meg a 24.hu.

A döntés emberileg érthetetlen, jogilag viszont a kormányhivatal keze is meg van kötve, így nem hozhatott más döntést. Alig egy évvel ezelőtt ugyanis eltörölték a lakhatási kötelezettséget a földtulajdon esetén.

Még jóval korábban a 2014-es kormányzati ciklusban Gőgös Zoltán korábbi agrárállamtitkár kezdeményezésére az MSZP módosítani akarta a földtörvényt, éppen az ilyen helyzetek elkerülése miatt. A tervezet lényege az volt, hogy ilyen esetekben az önkormányzatnak legyen elővásárlási joga, hogy ne sérülhessen a közérdek. Az indítványt már a szakbizottság elutasította, így nem is jutott be a parlament elé.

Akkor az volt az indoka az elutasításnak, hogy vitás esetekben az önkormányzat dönthet máshogy az agrárkamarai határozat ellenére is.

Többször volt olyan eset, hogy az önkormányzati változtatást a NAK (Nemzeti Agrárkamara) bíróságon megtámadta, de az akkori szabályok miatt a bíróság szinte mindig az önkormányzatoknak adott igazat. Azóta viszont ezt a lehetőséget is kivették a törvényből – mondta el lapunknak Gőgös Zoltán.

Az általunk megkérdezett jogász szerint, jogorvoslati lehetőségre már nincs esély, hiszen a döntés jogilag rendben van, csak a közösség érdekeit sérti, ezt viszont a jog nem ismeri.

Így két lehetőség maradt a lómenhely számára, az egyik, ha az új tulajdonos betartja ígéretét, és valóban ott maradhatnak a lovak a legelőn, vagy olyan mértékű közfelháborodás kialakulása, ami miatt a hatalom kénytelen meghajolni a köz akarata előtt.

Fotó: Facebook / Dharma Horse Rescue Shelter & International Youth Camp