2023.10.05., csütörtök - Aurél
Kaposvár: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Milliárdos ajánlatot tett a Club Aliga fejlesztője Balatonvilágosnak

frisshirek.hu | 2023. május 14. - 10:00
Milliárdos ajánlatot tett a Club Aliga fejlesztője Balatonvilágosnak

Amennyiben Balatonvilágos hatályon kívül helyezi a helyi lakosok Balaton-parthoz jutását garantáló településrendezési szerződését, akkor a Club Aligát fejlesztő cég közel milliárdos fejlesztést ígér a falunak – tudta meg a Magyar Narancs.

Elrendelte a Pécsi Törvényszék a balatonaligai Club Aliga parkjába tervezett új kikötőépület építési munkálatainak felfüggesztését – adta hírül a helyi civileket tömörítő Aligáért Fürdőegyesület (AFE) a Facebook-oldalán. A helyi civilek azért kértek azonnali jogvédelmet, mert a Balaton partjára tervezett kikötőépület végleg elzárná a tavat és annak látványát is a park maradék területéről, írta az ügy kapcsán a hang.hu.

Frisshirek.hu folyamatosan követve az eseményeket megírta szemléjében, hogy a 2022 novemberében kiadott építési engedélyt az egyesület bíróságon megtámadta, hasonlóan mint a magaspart tetejére tervezett 105 lakásos társasház esetében. Azonnali jogvédelmet kértek többek között azért, mert a tervezett új kikötőépület végleg elzárná a Balatont és annak látványát is a park maradék területétől.

A BÍRÓSÁG AZ AZONNALI JOGVÉDELMET MEGADTA, AZ ÉPÍTKEZÉST FEL KELL FÜGGESZTENI. 

A hajdani pártüdülő területén a NER-közelinek tartott erdélyi magyar vállalkozó,  végez fejlesztéseket. A terület – aminek sétányait, útjait teljes hosszában szabadon lehetett használni – korábban a Bayer Propertyhez került, egy részét felparcellázták, és kialakítottak 13 közvetlenül Balaton-parti telket, megszüntetve az 540 méter hosszú sétányt, írta meg a frisshirek.hu.

A Magyar Narancs információi szerint, amennyiben az önkormányzat vállalja, hogy a 2013-as településrendezési szerződést hatályon kívül helyezi és a helyi védettség alatt álló épületek védettségét is megszünteti, akkor

a Bayer-Property az új településrendezési szerződésben vállalná, hogy biztosítja az utak, valamint a strand ingyenes használatát.

Emellett a cég vállalná egy közösségi célú magasparti sétány és kilátópont kialakítását, 50 millió forint értékben önkormányzati intézmények, középületek felújítását, 100 millió forintos készpénztámogatás nyújtását a község közalapítványa részére, továbbá egy orvosi rendelőnek is helyet biztosító ingatlan megépítését.

Az Aligai Fürdőegyesület Facebook-bejegyzésében nyomatékossá tette: 

Nem tágítunk! Azt akarjuk, hogy a közutak, a közpark, a strand és a parti sétány is kerüljön visszavonhatatlanul köztulajdonba az ingatlannyilvántartás szerint!

Fotó: Aligai Fürdőegyesület Facebook-oldala