2023.10.05., csütörtök - Aurél
Kaposvár: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Belvíz és szárazság, baj lehet Somogyban

Hajmási Judit | 2023. május 24. - 10:15
Belvíz és szárazság, baj lehet Somogyban

A tetemes mennyiségű lehullott csapadék után jelentős problémát okozott eddig is a belvíz. Az elöntött területeken még mindig sok helyen víz alatt vannak a földek. Ugyanakkor ahol a víz visszahúzódik, ott gyorsan kirepedezik a talaj, a kisarjadó növények a szárazság jeleit mutatják.

Hogy lehet az, hogy egyszerre dagonyázunk bokáig érő vízben, miközben pár méterrel arrébb a szárazságtól kirepedezett földből olyan gombák nőnek ki, amelyek úgy néznek ki, mint amit már napokig szárítottak?

Ez a kettősség évek óta jelen van a megyében, de eddig inkább az volt a jellemző, hogy míg a megye egyes részein derékig állt a víz, addig a másik részén volt szárazság. Most azonban egyszerre van jelen mindkettő.

A Frisshírek.hu által megkérdezett mezőgazdasági szakember szerint az elmúlt évek aszályos időszakaiban kell keresni a probléma gyökerét. Elmondása szerint ugyanis a száraz időszakban a talaj felső rétegei elkoptak, a megmaradt rétegek pedig nem képesek elnyelni a vizet olyan tempóban, ahogyan az egy felhőszakadás formájában lezúdul.

Ezért van az, mondja a szakértől, hogy a mélyebben fekvő részeken megáll a víz, míg azokon a helyeken, ahol a víz csak „átfutott” továbbra is száraz a föld.

Ez a jelenség pedig több szempont miatt is veszélyes, egyrészt a mezőgazdasági növénytermesztésnek is komoly károkat okoz, másrészt pedig láthattuk múlt héten az észak-olasz régióban micsoda pusztítást okozott a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, amit a talaj nem tudott elnyelni.

Vigyázzunk kicsit jobban a környezetünkre, unokáink is szeretnének még itt élni a bolygón.

Fotó: Hajmási Judit