2023.10.05., csütörtök - Aurél
Kaposvár: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Gyűrűzik a gólyafiókákat Kaposszekcsőn és Mosdóson

Tóth Rózsa | 2023. június 15. - 18:15
Gyűrűzik a gólyafiókákat Kaposszekcsőn és Mosdóson

A madárgyűrűzés a madarak egyedi jelölésén alapul. A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy kézrekerítése sokat árul el az életükről, mozgásukról, vonulásukról. A Madártani Egyesület munkatársai minden év júniusának közepén gyűrűzik a fiókákat. Az egyesület dombóvári csoportja június 17-én Kaposszekcsőn és Mosdóson tart bemutató gyűrűzést, ahova várják az érdeklődőket.

Idén is tart a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dombóvári Csoportja bemutató gyűrűzést – tájékoztattak. Kaposszekcsőn a Zalka Máté utcában, míg Mosdóson a Petőfi Sándor utcában lévő gólya fészeknél fognak mesélni erről a tevékenységről és kicsit rávilágítani a hazai és a Tolna vármegyei fehér gólya-állományok alakulására.

A pontos időpont június 17-én Kaposszekcsőn reggel 8 óra, Mosdóson pedig ugyanezen a napon 11 óra.

Minden év júniusának közepén az MME munkatársai felkeresik a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat. Ezeknek a jelöléseknek köszönhetően tudjuk ma már, hogy népünk kedves madarai Afrika déli területeire vonulnak.

A madárgyűrűzés egy kutatási módszer, ami a madarak egyedi jelölésén alapul. A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy kézrekerülése sokat árul el életükről, különösen mozgásukról, vonulásukról.

A nagytestű madarak jelölésének alapvető problémája a befoghatóság, ami a kifejlett egyedek esetében különösen nehéz. Ezért a gémeket, gólyákat, kócsagokat, sasokat túlnyomórészt fiókakorban, még a fészekben gyűrűzik meg. Az április végén, május elején költeni kezdő fehér gólyák fiókái általában június 10-15-e között érik el azt a kort, amikor már gyűrűzhetők, bár az időjárástól függően, hideg nyárelő esetén, ez akár 1-2 hetet is csúszhat.

A fészkeket csak darus emelőkocsival lehet gyorsan és biztonságosan megközelíteni, ezért a fészeknél várakozók könnyen felismerhetik az MME stábot, melynek tagjai általában láthatósági mellényt is viselnek.

A fészekhez megérkezve a darus kocsi felveszi a megfelelő pozíciót, majd a gyűrűző és egy-két segítője beszáll a daru gémjének végén levő kosárba, ami felemeli őket a fészekhez, ahol megtörténik a fiókák jelölése. Annak érdekében, hogy az érdeklődők is személyes kontaktusba kerülhessenek a gólyákkal, néhány fészkeknél egy-egy fiókát le is hoznak, ahol mindenki megcsodálhatja, megsimogathatja a fehér tollas madarakat. Amint végeztek egy fészeknél, a gyűrűző „vándorcirkusz” – elöl a darus kocsi, mögötte az érdeklődők – nem ritkán 10-15 személyautóból álló karavánja felkerekedik, és áttelepül a következő fészekhez.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt korábban, június 12., 13. és 14-én a Kiskunsági Nemzeti Park területén tartottak ugyanilyen eseményt, hívták látványgyűzűzésre az érdeklődőket.

Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület/Orbán Zoltán