2023.10.05., csütörtök - Aurél
Kaposvár: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Káoszra számítanak a hétvégén Balatonberényben, Szvoboda Bence búcsúztatásán

Hajmási Judit | 2023. június 21. - 17:15
Káoszra számítanak a hétvégén Balatonberényben, Szvoboda Bence búcsúztatásán

Tömegre és sok-sok autóra számítanak a temetés miatt. A múlt szerdán elhunyt motorversenyzőt, Szvoboda Bencét szülőfalujában, Balatonberényben helyezik örök nyugalomra. A megnövekedett nyári forgalom mellett a település vezetője további többszáz autó érkezésére számít a hétvégi temetés kapcsán, polgárőrök segítik majd a közlekedést.

Ahogyan arról a frisshírek.hu is beszámolt, csehországi motorbalesetben elhunyt a somogyi Szvoboda Bence, akiért a baleset után az egész falu imádkozott, ám ezt a versenyt Bence most nem tudta megnyerni.

A motorost most szombaton Balatonberényben helyezik örök nyugalomra. A temetés nyilvános lesz, a család szívesen lát minden gyászolót, aki elköszönne Bencétől.

A család kérése az is, hogy aki teheti, motoros mezben érkezzen a temetésre, és mindössze egy szál fehér virággal köszönjön el Bencétől.

A fiatalon elhunyt versenyző temetésén éppen ezért nagyon sok emberre számítanak. Balatonberény polgármestere, Druskoczi Tünde közleményt is adott ki a helyiek számára: 

Tisztelt Balatonberényiek!

Tájékoztatom Önöket, hogy temetés miatt 2023. június 24- én szombaton településünkön több száz személy érkezése várható. A közlekedési káosz elkerülése érdekében 9 – 13 óra között a főbb csomópontokban a polgárőrség a rendőrséggel együttműködve irányítja a forgalmat.

A Spar mögötti parkolót kizárólag a temetésre érkezők számára tartjuk fenn, további parkolási lehetőséget a futballpálya mögötti területen biztosítunk, amit az Ibolya u. felől lehet majd megközelíteni. Az Irányi Dániel u. és a Bartók B. u. részleges lezárásra kerül, csak indokolt áthaladó közlekedésre lesz lehetőség.

Kérem Önöket, hogy ebben az időszakban ne gépkocsival közlekedjenek a faluban és szíveskedjenek türelmet tanúsítani.

Köszönöm megértésüket és együttműködésüket! – olvasható a Balatonberény.hu közösségi oldalon.

A nyári szezon miatt egyébként is erősebb a forgalom a településen, a temetés miatt viszont szükség is lesz a forgalom irányítására, és a plusz parkolóhelyek kialakítására. 

A település vezetője egyébként már a versenyző halálakor megható posztba búcsúzott Szvoboda Bencétől:

ISTEN VELED, BAJNOK!

Gyászol a magyar motorsport és gyászol Balatonberény. Harmincegy éves korában meghalt Szvoboda Bence tízszeres magyar és kétszeres cseh bajnok motorversenyző, aki június 11-én egy csehországi versenyen szenvedett súlyos balesetet.

Bence igazi motoros családban nőtt fel, hiszen édesapja is amatőr magyar bajnok motokrosszversenyző.

Már kilencévesen elkezdett motorozni, és gyorsan kitűnt tehetségével társai közül. Több mint 20 éven át tartó sportpályafutása során egyéniben és csapatban is nyert bajnoki címeket a magyar bajnokság valamennyi utánpótlás és felnőtt kategóriájában. Később Ausztriában junior bajnoki címet szerzett, 2011-ben világbajnoki pontszerző lett, 2014-ben Európa-bajnoki futamon harmadikként zárt, 2017-ben pedig cseh bajnok lett.

Szülőfaluja, amelynek egyedülálló pályafutása révén oly sok dicsőséget szerzett, 2019-ben Balatonberényért Emlékérem kitüntetéssel ismerte el sportteljesítményét.

Az elmúlt napokban egész Balatonberény a csodáért imádkozott, ám ezt az utolsó futamot Bence már nem nyerhette meg.

Balatonberény Község Önkormányzata és településünk minden polgára nevében egy emberként hajtunk fejet Bence emléke előtt, egyúttal őszinte részvétünket fejezzük ki családjának.

Berény most csendben gyászol.

Isten Veled, Bajnok! – a település hivatalos közösségi oldalának bejegyzéséhez sokszáz részvétnyilvánítás érkezett, valódi közösségként búcsúztak fiatal bajnokunktól.

 

Fotó: Facebook / balatonberény.hu