2024.02.25., vasárnap - Géza
Kaposvár: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

1956 - a magyar filmek tükrében, feloszlott a Supernem – A Kultpolisban Réz András és Pulius Tibor! Videó!

Zimon András | 2023. október 22. - 10:30
1956 - a magyar filmek tükrében, feloszlott a Supernem – A Kultpolisban Réz András és Pulius Tibor! Videó!

Október 23-a kapcsán a Kultpolis-podcast is megemlékezik 1956-ról, méghozzá a legjobb, a témában készült filmekkel, de a hazai popzene ütőerén is rajta tartjuk a kezünket, mert azt is tudni szeretnék, miért oszlott fel a Supernem. Réz András filmesztéta és Pulius Tibor, a Supernem gitárosa volt a frisshirek.hu Youtube-csatornájának a vendége. 

Október 23-a kapcsán Réz András filmesztétát hívtuk meg a Kultpolisba, hogy megkérdezzük, mit tudott kezdeni a hazai filmgyártás egy levert forradalom emlékével és hogyan jelentek meg az ’56-os események a magyar filmekben?

Réz András: „1956 után az volt a kérdés, hogy menni vagy maradni. A magyar film egyéni sorsok bemutatásával és az apró, de közérthető üzenetek tudatos elrejtésével tudta megmutatni azt, hogy milyen nyomot hagyott a forradalmunk leverése az emberek lelkében.”

 De mi történt a rendszerváltás után a magyar filmesekkel, amikor már szabadon alkothattak és mondhatták el a véleményüket, akár ’56-ról is?

„1990-után sem készültek igazán jó 56-os filmek, persze tisztelet a kivételnek” így összegezte a gondolatait Réz András a Kultpolisban.

Ennek a véleménynek az okairól és a legjobb, az ’56-os forradalomról készült alkotásokról is megkérdeztük a filmesztétát, a válaszokat is megtudhatják, ha rákattintanak a videóra.

Feloszlott a Supernem!? Mi történt az egyik legnépszerűbb magyar zenekar házatáján? Egy sikersztorira tettek pontot a Supernem tagjai, de az okokat eddig csak kevesen ismerhették, emiatt meghívtuk Pulius Tibort a csapat gitárosát, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.

Pulius Tibor: „A Supernem nem zenél már együtt – ez egy szükséges döntés volt a zenekar részéről”

Ám úgy tűnik, hogy a banda nem személyes okok miatt hozta meg a döntést a hibernációjukat illetőleg. Az interjúból természetesen ez is kiderül.

De merre tovább hazai popzene? Megjelent egy új generáció, amely zenészei Arénákat töltenek meg és leuralták a teljes magyar zenei palettát. Mi lehet ennek az oka? Ha kíváncsiak a válaszokra nézzék a Kultpolist! Czutor Zoltán és Zimon András várja Önöket!